Tekrar merhaba dostlar,
İlçemiz Karacabey in tanıtımı ile uğraşalım derken esas amacımız olan E ticaret konusundan biraz uzaklaşmış olduğumuzu farkettim.Aslında bana göre iki temel yol mevcut sanal alemde perakende anlamda satış yapabileceğiniz. Bunların birincisi kendiniz ciddi bir kurulum maliyetine katlanarak bir site yaptırır akabinde de bunu yönetebilirsiniz.Araştırmalarıma göre min.3500 tl civarında bir kurulum maliyeti mevcut, yanısıra bankalardan da sanal pos alınması güvenlik sebebi ile uzun bir uğraş gerektirmekte.
İkincisi de pazaryeri diye tabir edebileceğim siteler üzerinden belli bir komisyon ve aylık kira ödemek koşulu ile kendi dükkanınızı sanal dünyada oluşturabilirsiniz.
E ticaret konusu ile ilgilenmek isteyenlere nazicane önerim ikinci yol ile başlamalarıdır.ilk kurulum maliyetini kendi işletme sermayeleri için kullanabilsinler.
Önerebileceğim siteler ise ülkemiz için: Gittigidiyor, hepsiburada, sanalpazar,sanalsepet,alalımsatalım ....
Pazaryeri sitelerini çoğaltmak mümkün bunları seçerken dikkat etmemiz gerekenler ise kısaca şöyle özetleyebilirim;
1-Pazaryeri sitesinin işlem hacmi, günlük trafiği ne kadar,
2-Müşterilerin gözündeki imajı nedir, sürekli yükselen bir trend mi var yoksa site kan mı kaybediyor,
3-Sistem nasıl işliyor, her iki taraf açısından da düzenli çalışıyor mu?,
4-Sadece belli ürünlerde mi hakim (elktronik, bilgisayar parçaları gibi) ,sizin satmayı düşündüğünüz ürünler için de yeterince trafik çekebiliyor mu
Peki nasıl bir yol izlememiz gerekiyor;
1- Sistemi kafanızda netleştirebilmek için önce müşteri olun bu sitelerden ufak miktarlarda da olsa alışveriş yapın.İstediğiniz ürün istediğiniz gibi geldi mi dükkan sahibine kaç puan verdiniz.
2-Kendi ürünlerinizi gözden geçirin .Hangi ürünlerde iyisiniz hangi ürünlerde zayıf kalabilirsiniz.Bunları test etmeye çalışın.
3-İşletmeniz için bir logo oluşturun.
4-Pazaryeri sitelerinden bir tanesinde dükkanınızı açın.Bu sitelerin bazılarında fiş veya fatura kesmeden belki satış yapabilirsiniz fakat bunu kesinlikle ve kesinlikle size önermem.
YAPACAĞINIZ HER SATIŞ İÇİN FATURANIZI KESİN. VERGİ LEVHANIZ OLMADAN KESİNLİKLE SATIŞ YAPMAYIN.
5-Ürün teslimatlarınızı süreniz olsa bile gününden önce yapın .
6-Unutmayın bu dünyada müşteri kesinlikle haklı dolayısı ile iyi bir iletişim kurmaya gayret edin.
7-Diğer taraftan işletmeniz için Facebook,Twitter gibi ortamlarda da ticari hesaplar açıp buralardan da ayrıca yapacağınız tanıtım ile pazar yerindeki dükkan bilinirliliğinizi arttırmalısınız.