28 Temmuz 2012 Cumartesi

KARACABEY TARIM FUARI-GUZEL BIR BASLANGIC AMA YETMEZ



 Küçüklüğümde hatırlarım panayır zamanına göre kendimizi ayarlar ve panayırın gelmesini beklerdik.Oyuncak alınacaksa illa ki panayırdan alınacaktı.Ya da ne bileyim evde baktığımız kuzular satılacak ise mutlaka panayırda satılmalıydı.Tabii bu bahsettiğim 1980 li yıllar.Çok keyifli idi gerçekten traktörlerin romorkuna biner bütün mahalle panayıra gider akşam olduğunda da dönerdik.
Fakat yıllar ilerledi teknoloji müthiş bir hızla gelişti Panayır kavramı da ilçemiz için eski çekiciliğini yitirince günümüzde hoş bir anı olarak kaldı.
İlçemiz bence geç kalmış bir organizasyona 3-6 Mayıs tarihleri arasında imza attı ve 1.Karacabey Tarım Fuarı büyük beklentiler ile açıldı.


Fuarın Vizyonu
1- Ülkemizin önde gelen traktör firmalarının katılımını sağlamak
2- Ülkemizin önde gelen tarımsal ekipman üreten firmaların katılımını sağlamak
3- Tohum üreticisi firmaların katılımlarının sağlanması

Benim anladığım anlamda fuar için oluşturulan vizyonda bir sıkıntı oluşmadı ve yukarıda adı geçen sektörlerdeki firmalar gerekli ilgiyi gösterdi.Yalnız fuarı dolaştığımızda ise akla gelmeyen bir gerçek ortaya çıktı.Oda fuar için seçilen tarih.Bunu da şunun için söylüyorum.Gördük ki fuar alanını dolaşanlar  tarımsal yada hayvansal üretim yapan kesim değil daha çok meraktan ne oluyor ne bitiyor diye gelen gerçek hedef kitle değildi.Seçilen tarih çiftçilerin tam yer hazırlama dönemine denk geldiği için gerçek hedef kitle fuarda yoktu.Umarız geleneksel hale dönüşecek fuarımızda önümüzdeki yıl daha uygun bir tarih seçimi yapılır.

   
               Fuarın Başarısı için ....
Şahsım adına başlangıç için güzel bir fuar geçtiğini düşünüyorum.Konuştuğum firma yetkilileri de ilk yıl için umut vaad eden bir başlangıç yaptıklarını ileriki yıllarda ilçemizin gerçek potansiyelinin Tarım Fuarımıza yansıyacağını belirtmekteler.
Şunları belirtmeden geçemeyeceğim.Öncelikle verimli  bir tarih seçimi , tarım sektöründe üretim yapan  firmaların arttırılması, fuarın görsel showlar ile desteklenmesi öncelikle çekiciliği yanısıra , doğru kitleye hizmet gitmesini son olarak da ilçemizin marka faaliyetlerine olan katkıyı arttıracağı kanısındayım.
Tekrar söylemeden geçemeyeceğim organizasyonda katkısı olan herkesin eline koluna sağlık güzel bir başlangıç.
                                                                      Yetmeyen nedir ?

                Yakın ilçelerde ki organizasyonlar ile kıyaslandığında bizim fuarımız tedarikçi firmalara yönelik bir fuardır.Yani ilçemize döviz kazandırmaktan ziyade ilçemiz ekonomisinin artı değerlerinin başka illere kaçmasını sağlayıcı bir fuar yapısı mevcuttur.Hammadde ve girdi maliyetlerinin azaltılabilmesi ,hizmetin ayağımıza gelmesi açısından tabii ki anlamlıdır ve kesinlikle devam etmelidir.
Yetmeyen eksik kalan tarafı ise ilçemizin yetiştirdiği ürünlerin tanıtımına ön ayak olacak ve kaliteli alıcıları ilçemizde ağırlayacak ek bir organizasyona ihtiyaç duyulmasıdır.
Bu da inşallah Eylül panayırının yerine gerçekleştirilebilecek olan bir Domates festivalidir.

                                                                      Niçin DOMATES FESTİVALİ

   İlçemizin ana ürünlerinden birisidir.Özellikle salça endüstrisinin yoğun bir girdisi olan Domates yetiştirmek için dünyadaki en uygun iklim ilçemizde mevcuttur.Bana göre bu noktada  en büyük görev   Ziraat Odaları ve Ticaret ve Sanayi Borsasına düşmektedir.
Peki nasıl bir organizasyon başarıyı getirir.İlçemizin üretim bacağı anlamında hiç bir problemi bulunmamaktadır.Aksine ciddi ve yadsınamaz tecrübe ve bilgi birikimi mevcuttur.
Bizim sıkıntımız pazarlama tarafındadır.Ziraat odaları festivalin Türkiye ayağını organize ederken Borsa tarafıda festivalin yurtdışı alıcılar kısmını organize edecek böylece hem içerde hem de dışarıda festival  ses getirecek ve  üreticimize dolayısı ile de ilçemize ciddi ekonomik katkıları olacaktır.Değerli büyüklerimiz ,işadamlarımız ,montanlı miktarda üretim yapan çiftçilerimiz de ellerini taşın altına koymak sureti ile yakın zamanda böyle bir organizasyon oluşması konusunda çalışmalara başlarlar.
80 li-90 lı yıllardaki gibi salçamız , sofralık domatesimiz,yeşil biberimiz,cappia biberimiz komşu ülkeler de tezgahlarda yerini alır.    


         


Watch live streaming video from karacabeytv at livestream.com

Hiç yorum yok: