21 Temmuz 2012 Cumartesi

DOGA HARIKASI -LONGOZ ORMANLARIMIZ

KARACABEY BOĞAZ LONGOZ ORMANLARIMIZ

 Longoz, denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek kıyıda set oluşturması ve dere ağzını kapatması sonucu akarsuyun biriktiği yerde oluşan bir özel ekosistemdir. Yalnızca belirli ağaç (örneğin, dişbudak, kızılağaç, vs), bitki (örneğin, göl soğanı, su menekşesi, vs) ve kuş (örneğin, kara leylek, balıkçıl, vs) türleri bu yaşam ortamını tercih ederler. Bu ekosistemin devamlılığı için en temel koşul, bol suyun devamlı var olmasıdır. Su, getirdiği kil ve organik materyal ile bu sahaların topraklarını mineral ve organik materyal yönünden zenginleştirir. Bu sucul ormanlar yağmur ormanları gibi gürdür. Bununla birlikte, yağmur ormanları gibi sadece yağışa ve hava nemine değil, daha çok ‘taban suyu’na bağımlıdır. Bu özellikleri ile tropikal bölgelerin ‘mangrove’ ormanlarına benzer. Longoz ormanları nadir rastlanan ekosistemlerdir. Türkiye’de İğneada (Kırklareli), Karacabey Boğaz (Bursa),Acarlar (Sakarya) ve Sarıkum’daki (Sinop) longoz ormanlarının yanı sıra, Kızılırmak Deltası’nda da (Samsun) longoz niteliğine sahip ormanların çok küçük kalıntıları kalmıştır.                      


NASIL GİDİLİR
Bursa'dan geliş istikametinde Çingençeşme mevkiine ulaşıldığında Yeniköy-Boğaz tabelalalarını takip edin Seyran köy çatrağından içeriye dönün bir iki köyden geçtikten sonra Boğaz yoluna devam edeceksiniz.
Yaklaşık 25 km gittikten sonra Bayramdere köyüne ulaşıyorsunuz.Köyün içerisinden Longoz a ulaşmak için yol mevcut.
Burayı gezdikten sonra yakınlarda bulunan Doğal hayatı koruma müdürlüğü ne ait rehabilitasyon merkezine de zamanınız kalır ise ufak bir gezi yapmanızı tavsiye edebilirim.
Son olarak Yeniköy - Boğaz ı görmeden gezinizi sakın bitirmeyin 


Hiç yorum yok: