31 Temmuz 2012 Salı

KARACABEY IN VIZYONU NASIL OLMALI

P9030004

P9030003





VİZYON NEDİR?
  • Uzun bir gelecekte ulaşmak isteğimiz durum
  • Kendiliğinden gerçekleşmeyecek ancak gerekli çabaları harcarsak başarabileceğimiz bir ideal.
  • Vizyon, içinde bulunduğumuz şartlarla uzun vadeli amaçlarımızın bileşiminden oluşur.
  • Ulaşılmak istenen, farklılaştırılmış bir gelecek düşüncesi ve geleceği öngörmek.
  • Vizyonun altında stratejilerin, amaçların, motivasyonların, duyguların ve değerlerin yönlendirileceği eğilimler belirlemek.
  • Bir vizyon sanki oradaymışız gibi ulaşmak istediğimiz durumu tanımlayan nitelikli bir hedef seçimidir.
       VİZYON NE DEĞİLDİR?
  • Gelecek ile ilgili tahminler yapmak değildir.
  • Hiçbir şey yapmadan, hayatın sizi yönlendirmesine izin vererek ulaşacağınız durumu tanımlamak değildir.
  • Bugünden ve yarından vazgeçmek değildir.
  • Gerçekleşmesi imkansız hayaller değildir.
  • Yalnızca fantezilerle ve düşlerle varolan duygu ve görüntüleri, davranışların çıkış noktası yapmak değildir.
Mrb Dostlar ,

Diyeceksiniz ki bu nasıl yazı böyle ortaokul öğrencisimiyiz ki bize tanımları gösteriyorsun.Tabii ki haddime değil öğretmenlik yapmak ya da çok bilmişlik yapmak.Bu akşam ki yazıma vizyon tanımı ile başlamak istedim sadece o kadar.

Durmak Bize Yakışmaz isimli bloguma start verdiğimden beri aslında en büyük eksiğin ilçemde vizyon yada ilçemin tüm yaşayanlarının benimseyeceği ortak bir veya bir kaç hedefinin olmadığını keşfettim.
Bugüne kadar çalıştığım kurumlar dolayısı ile  sürekli olarak hedef doğrultusunda iş planları oluşturmayı ,bu planları gözden geçirmeyi, hedefe uzaklığımızı yada yakınlığımızı kafamıza vura vura  öğrendim diyebilirim.
Başbakanı seven vardır sevmeyen vardır bu ayrı bir konu ama örneğin Türkiye için 2023 vizyonu önemli bir hedeftir ve bu hedef vizyon olarak topluma sürekli yansıtılmakta ve kesinlikle unutturulmamaktadır.

Düşünün bir kere 76 milyonu aşkın nüfusumuz mevcut.Yoldan geçen 10 kişiye sorsak kanımca en az 9 undan 2023 ile ilgili bir kaç cümle duyarız.Burdan şuna gelmek istiyorum aslında biz Karacabey olarak ülkemiz ile kıyasla denizde damla bile olamayız.
Özellikle sivil toplum örgütleri , odalar vasıtası ile ilçemiz için ortak bir vizyon belirlenebilir.Bunun çok zor olduğunu düşünmüyorum.Yine aynı grupların sıkı takipleri ve yerel basının desteği ile  bu vizyon öncelikle ilçemiz kamu kurum ve kuruluşlarına akabinde toplumumuza benimsetilmek sureti ile çok güzel sonuçlar almamız mümkün.
Peki Karacabey nasıl bir vizyon ile önümüzdeki yıllara hazırlanmalı sizce bence esas soru bu olmalı diye düşünüyorum.
Ekonomik , kültürel, sosyal vizyonları ile diğer ilçelerden farklı bir kimliğe ulaştıracağımız Karacabey tabii ki marka olmaya aday ve hatta kısa zamanda marka ilçeler statüsüne erişecektir.
lütfen yazımda örnek olarak Hedef 2023 örneğini verdiğim için siyasi olarak algılamayın.Şahsım adına tabii ki siyasi fikirlerim mevcut fakat blogumda her partiye hem  uzak hem de  yakınım.


ÇÖZÜM ORTAK AKIL 

Şöyle bir düşündüğümüzde çözüm ortak akıl da gizli.Ortak akıl ilçemiz için neyi getirecek şöyle bir bakalım.
En önemlisi oluşturulacak vizyon etrafında çözüm stratejileri geliştirmeyi ve bunların kolay uygulanır kılınmasını ortak akıl ile gerçekleştirebiliriz.Fakat bunun için toplumumuzun önemli mevkilerindeki kişiler öncelikle kişisel çıkar çatışmalarından sıyrılmayı öğrenmeli , topluma ışık tutacak projeler geliştirebilme yeteneğine sahip olmalıdırlar.Tüm bunlar da tek başına yada sadece bir grup ile değil ortak akıl ile mümkündür.uzlaşı her türlü üretimin önünü açar.
İnşallah bu yazı ile ilk kurşunu ben sıkmış olurum ve marka ilçeler kategorisine Karacabey'imizin de girmesi için gerekli kamuoyunun fitili ateşlenmiş olur.
Saygılarımla



Hiç yorum yok: