9 Mayıs 2014 Cuma

ECO TOURISM KARACABEY'IN PARLAYAN YILDIZI OLACAK



Ekolojik turizm dünyanın yeni trendi hızla yükselen bu trend ekolojik turizme uygun bölgelerin 
bilinirliğini arttırırken aynı zamanda da yöre halkının ekonomik yaşamına ciddi bir refah katmaktadır.
Bu turizm yönteminin iki önemli hayati unsuru bulunmakta..Aslında ekolojik turizmi çok kısa açıklasak bu noktada daha yerinde olacak sanıyorum.

Ekoturizm, herşeyden önce "çevre ve kültür değerlerinin sürdürülebilirliğini garanti altına alan, yerel halklara maddi yarar sağlayan turizm" olarak kavransa da, ağırlıklı faaliyet alanı olarak doğada yapılan turizm türlerini kapsamaktadır.
Buna göre, el değmemiş doğada yapılan tüm turizm çeşitleri, ekoturizmin kapsamına girmektedir. Ekoturizmin iki önemli kriterinden biri olan , "doğal çevrenin sürdürülebilirliği" ilkesine, bu doğa turlarında sıkı sıkıya uyulmalıdır.

yerel kültürlerin sürdürülebilirliği ve yerel halkların bu turizm faaliyetinden yarar sağlaması" ilkesi ise, iki önemli prensibi barındırıyor. Birincisi, ekoturizm faaliyetinin yapıldığı bölgenin yerel halkının, bu faaliyetten maddi bir pay alması.

İkinci önemli prensip ise, bir bölgeye turizm aracılığıyla katkı sağlarken, maddi ve manevi kültür unsurlarının bozulmaması prensibi.
Otantik kültürlerin, ahlaki değerlerin bozulmadan yaşadığı bölgelerde, turist gruplarının bu değerlere saygılı davranması gerekiyor. ( kılık-kıyafet konusuna özen göstermek, dini ve ananevi değerlere saygılı davranmak, yerel yeme-içme-eğlenme,vd. geleneklere uyumlu davranmak ve mümkün olduğunca katılmak, vs. gibi )
Ayrıca maddi kültür eserlerine de saygılı davranmak, korumacılığı desteklemek, gerek turizm profesyoneli, gerekse tüketici olarak, yerel dokuyla uyuşmayan modern mimari ürünleri yerine, koruma altına alınmış otantik yapılarda hizmet veren konaklama tesislerini tercih etmek ve desteklemek gerekiyor. 

Gerek tur düzenleyen acentaların, gerekse tur katılımcılarının uyması gereken diğer kurallar ise şöyle özetlenebilir:

- Milli Park, Doğal koruma alanı,vb. ilan edilmiş bölgelerde, ilgili bakanlık ve kurumlarca konulmuş kurallara kesinlikle uymak, girilmesi ya da kamp yapılması yasak ya da kısıtlamalı bölgelerdeki yasaklara uymak,

- Gezilen veya kamp yapılan yerlerde belirlenmiş gezi rotaları varsa, bunlara kesinlikle uymak, tecrübeli doğa rehberinin uyarı ve yol göstericiliğine uymak

- Gezilen yerlerde flora ve faunaya asgari zarar verecek şekilde hareket etmek
- Gezi faaliyeti sırasında çevreye hiçbir şekilde atık bırakmamak, doğada silinemeyecek izler bırakmamak

- Özellikle nesli tehlikede bulunan hayvanların bulunduğu bölgelerde gürültü,vb. kirlilik yaratmamak

- Acentalar için: flora ve faunanın korunmasına özel önem verilen yerlerde gerek yıl içinde, gerekse uzun vadede tur rotalarını, koruma ilkelerini gözeterek, sık sık değiştirmek;yetkili resmi kurumlar tarafından doğa ve dağ rehberliği sertifikasyonu varsa, mutlaka sertifikalı rehberler kullanmak, eğer
 yoksa, doğa turları konusunda uzman kurum ve kişilerden eğitim almış tecrübeli rehberler kullanmak

Hayalimdeki LONGOZ 

Sevgili dostlar buraya kadar ekoturizmi anlatmaya çalıştım.Longozumuz gerçekten çok değerli ülkemizdeki 4 longozdan bir tanesi daha da önemlisi Nilüfer çiçeklerinin en yoğun olduğu tek longoz.

Ben yerel yöneticilerimize güvenmek istiyorum ve bu bölgenin beton yığınına dönmeyeceğini hayal ediyorum.

Burası ile ilgili çok güzel gelişmeler olacağı yetkililerin açıklamalarından anlaşılıyor.Öncelikle bu konuda emeği geçen ve geçecek olan herkese teşekkür ederim.
İzniniz olur ise burdan ötesini resimlerle anlatmak istiyorum.






Not: Ekoturizm ile ilgili açıklamalar http://www.ekoturizmdernegi.org/  sitesinden alınmıştır.

Hiç yorum yok: