16 Kasım 2012 Cuma

BATMADAN BASARILI OLUNMUYOR, MUHIM OLAN ERKEN BATMAK

Merhaba dostlar ustalardan girişimcilik tecrübeleri.Yazıyı  Milliyet gazetesinde okudum ve çok hoşuma gitti aynen aktarıyorum.
Keyifli dakikalar hepinize


''BATMADAN BASARILI OLUNMUYOR, MUHIM OLAN ERKEN BATMAK

Fiba Holding Kurucusu Hüsnü Özyeğin, Kaloforniya’daki girişimcilerin üç-dört defa batmadan başarılı olamadığına işaret ederek, "Mühim olan erken batmaktır" dedi.
, girişimcilikte işin başında olmanın önemli olduğunu belirterek, “İşinin başında olmayan insan, işinin sahibi değildir” dedi.
Özyeğin, G3 Forumu kapsamında düzenlenen, “Çarpraz Ateş” panelinde Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray ve Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı’nın sorularını yanıtladı. Özyeğin Üniversitesi’nde başarının önündeki engellerin ortaya konulması için bir “Başarısızlık
Konferansı” düzenlediklerini, böylelikle başarıya yol açılmasını hedeflediklerini açıkladı. Girişimciliğe ilk adımı nasıl attığını da anlatan Özyeğin, Maslak’ın arkasında 70-80 metrekarelik bir atölyede lastik üretimine başladıklarını belirterek, “Ben zannettim ki parayı yatıracağım lastik gibi para akacak bu işten. Sonra öğrendik ki bu satılan ürünlerin paralarını tahsil edemiyoruz” dedi.
“MALIN SAHİBİ OLMAK İÇİN MALIN BAŞINDA OLMAK LAZIM”
Özyeğin, ABD’de çalıştığı sıralarda 50 bin dolar para kazandığını, onun yarısından fazlasının bu ilk girişiminde gittiğini belirterek, şöyle devam etti: “Bundan ne öğrendim? Sizin aktif çalışmanız gereken böyle iki ortaklı bir işte işin içinde olmanız lazım. İşinin başında olmayan insan, işinin sahibi değildir. O gün için işinin sahibi gözükebilir bir müddet, sonra iş biter, dolayısıyla sahip olduğu şey kalmaz. Ben bundan bu dersi aldım. Malın sahibi olmak için, malın başında olmak lazım” dedi. İş belli bir noktaya geldiği zaman mutlaka profesyonel yöneticileri işe ortak etmek gerektiğini savunan Özyeğin, bu kültürün gelişmesinin önemli olduğunu vurguladı. Özyeğin, “Eğer bir şirket kurduğunuz zaman, o şirketteki üst, hatta orta düzey elemanları şirketinize ortak ederseniz, o zaman şirketin başarısı garanti gibi bir şey oluyor” şeklinde konuştu.
“5 MİLYON TL SERMAYE İLE KURULAN FİBA SİGORTA’YI 500 MİLYON TL’YE SATTIK"
Özyeğin, kendisinin Fiba Sigorta’yı 5 milyon TL sermaye ile kurduğun ve şirketin hisselerinin yüzde 10’unu şirket yöneticilerine sattıklarını belirterek, şöyle devam etti: “Fiba Sigorta’nın yüzde 10 hissesi için Genel Müdür Recai Bey’e, ‘İstediğin kişiye bunun yüzde 3’ünü al, kalan yüzde 7’sini genel müdür yardımcıları ve departman yöneticilerine dağıt, listeyi de sen yap’ dedim. Ve yüzde 10’u 500 bin TL ediyordu, ben de ‘250 bin TL’yi herkes koysun, öbür 250 bin TL’yi de ben koyacağım sizin için’ dedim. 500 bin TL bu şekilde konuldu. Sermaye 5 milyon başladık. Fiba Sigorta büyümeye başladı. Fiba satıldığı güne kadar 1 TL’lik reklam yapmamıştır. Harcamak istemiyorlar parayı. Şirketin sermayesi 40 milyon TL oldu. Böyle büyüyen bir şirketin sermayesine ortak olan yöneticileri hiçbir zaman, hisseleri yüzde 10 ise yüzde 10 kalmasına ikna edeceksiniz. Bu arkadaşlar, şirket Japona satılana kadar ortaktılar. Bu şirket 500 milyon TL’ye satıldığı zaman, benim yöneticilerim de toplu olarak 50 milyon TL’ye hisselerini sattılar.”
“FİNANSBANK HİSSELERİ İÇİN MİLLET SABAH NAMAZINDA SIRAYA GİRMİŞ”
Özyeğin, Finansbank’ın halka arz sürecinden de bahsederken, Karaköy’deki 300 metrekarelik borsada, borsaya ilk açılan bankanın 1990’da Finansbank olduğunu belirterek, “Finansbank hisseleri için millet meğerse, Karaköy’de sabah namazında sıraya girmiş. Hisseler, 15 dakikalık seansında 6 bin TL’den, 22 bin 500 TL’ye çıktı. 27 aylık bir banka olarak” dedi.
“BATMADAN BAŞARILI OLUNMUYOR, MÜHİM OLAN ERKEN BATMAK”
Girişimciliğin önemli olduğunu ve Kaloforniya’daki girişimcilerin üç-dört defa batmadan başarılı olamadığına işaret eden Özyeğin, Yoksa başarılı olamıyorlar. Mühim olan erken batmaktır. Yani, sermaye azken batmak” dedi.
“KRİZDE NEŞELİ OLURUM AMA BU TAMAMEN BİR MASKEYDİ”
Özyeğin, kriz dönemindeki yıllardan da örnek verirken, “Krizlerde daha neşeli olurdum ama bu tamamen bir maskeydi. Patronun veya genel müdürün neşeli gözükmesi çok önemli. Krizlerde eğlenceli hale getirmek iyi bir şey” dedi. Çukurova Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet’in Pamukbank’ın sahibi olduğunu ancak kendisinin, işin sahibi gibi davrandığını dile getiren Özyeğin, “Öyle davranıyordum, yoksa başarılı olamazsınız ki” ifadelerini kullandı. .” MİLLİYET 16/11/2012 ''

Hiç yorum yok: