1 Mayıs 2014 Perşembe

KOSOVA NIN INCISI MAMUSA BELDESI

Geçtiğimiz yıldı Kosova sınırları içinde olan MAMUŞA Belediye Başkanı Sayın Arif BÜTÜÇ bey ilçemize konuk olarak gelmişti.Kendisi ile ve beraberindeki heyet ile tanışmaktan ve onları dinlemekten şahsım adına büyük keyif almıştım açıkçası.


Kaç zamandır istediğim yazıyı yazmak bu akşama kısmet oldu.Kendisinden bu gecikme için özür dilemek isterim doğrusu.

Şöyle internette kısa bir araştırma yaptım Mamuşa hakkında ve karşıma çok ilgi çekici bir kaç hikayesi olduğunu anladım ayrıca da gurur duydum.

Kısaca bilinmeyen yönleri ile MAMUŞA
       Balkanlardaki son  TÜRK KÖYÜ
  • Kosova'nın incisi
  • Nüfusun % 100 e yakını Türk
  • Mamuşa ismi Mahmut Paşa’dan mülhem… 30. Osmanlı padişahı II. Mahmut’un bölgeye han, cami ve asker temini için ordugâh inşa ettirdiğini söylüyor ahali.
  • Mamuşa, az önce de zikrettiğimiz gibi Prizren’e bağlı bir köy, ancak 1998-99’da Kosova’da Müslüman Arnavutlar ile Sırplar arasında geçen savaşta, Mamuşalılar büyük bir kahramanlık gösterir. Köylülerin anlattığına göre 14 Arnavut köyü Mamuşa’ya sığınır, yaklaşık 50 bin kişi. 5 bin kişilik Türk nüfus, Arnavutları tüm tehditlere rağmen Sırplara teslim etmez
  • Mamuşa’da geçim kaynağı başta tarım ama en çok domates üreticiliği.
Olur da Kosova ya yolunuz düşer ise bu kahraman beldemiz MAMUŞA ya uğramamazlık yapmayın lütfen.Başta sayın başkanımız Arif BÜTÜÇ olmak üzere tüm belde halkı sizleri sımsıcak bir şekilde karşılayacaktır.Bundan emin olabilirsiniz.




Hiç yorum yok: