2 Ekim 2012 Salı

SIMDI BOGAZ VE FUZULI ZAMANIDIR

Merhaba değerli dostlar; Bu yazının linkini facebook ta bir arkadaş paylaşmış okuyunca sizlere de aktarmak istedim. Yazı ve fotoğraflar Bursa Hakimiyet Gazetesi yazarlarından Erdal bey e ait. Ne güzel söylemiş gerçekten
  Şimdi Boğaz ve Fuzuli zamanıdır 



Hafta arasında da öğle kuşaklarında pek çok hamarat hanım mutfak becerileriyle ekranlarda.
Ben de bu tatil günü modaya uyup Boğaz’a götüreyim sizleri. Ama İstanbul Boğazı’na değil.. Uzak. Üstelik, hesaplar yüksek orada. Bu nedenle Karacabey Boğazı’ndayız. Yani Yeniköy’de..
Hüzün sezonu eylülün güzel bir tatil günü.. Havalar, hani derler ya; limonata gibi..
Karacabey yolundan sağa sapıp yeşillikler içinde ulaşılıyor Boğaz’a. Yeni yeni gelişen bir tatil yöresi. Villalar, restoranlar, çocuk bahçeleri, parklar, cafeler ve göz alabildiğince uzanan geniş bir plaj. Palmiyeler arasında yürüyüş yolları..
Yamaçlardan meltem rüzgarlarıyla kopup gelen ıhlamur kokuları da ekstra bir güzellik.
İşte böylesi bir ortamda Balıkçı Fuzuli.
Derli toplu, şirin, mütevazı, çok temiz, düzenli bir balık restoranı.
Restoranın sahibi güler yüzlü ve örnek ev sahibi Fuzuli Şekerci bu işe balık sevdası yüzünden başlamış. Oysa muhasebeci. Uzun yıllar Yeni Karamürsel Mağazası’nda muhasebecilik yapmış.
Ve bir gün rakamlardan sıkılınca ver elini masmavi deniz!. Boğaz’ı görür görmez sevdalanmış. Balığa da meraklı ya; sahilin en güzel yerine açmış Fuzuli Balık lokantasını.



Temizlik, zengin mönü, balığın ve deniz ürünlerinin her çeşidi ve kendi eliyle hazırladığı karidesin her türüyle kısa zamanda ünlenmiş. Balık meraklılarının uğrak yeri şimdi.
Bunun üzerine ikinci bir lokantayı da bu kez Mudanya Güzelyalı Altınkum kıyılarında açmış. Denizle iç içe bir yer.    
Boğaz’daki restoranda servisimizi Sami Bey yaptı. Son derece efendi, yaşlı başlı bir bey. Kar beyazı temiz bir masa örtüsü üzerine Fuzuli’nin hazırladığı akla gelen her tür nefis meze sıralanıverdi. Ve çeşitli soslarla hazırlanan karidesin her türü de masada adeta resmi geçit töreninde ve arka arkaya sunuluyor. Peynirler ise özel.
Karides meraklısı İstanbullu bazı aileler sırf bu çok çok özel karides mönüsünü tatmak için Güzelyalı Altınkum’a geliyorlarmış hafta sonlarında. Fuzuli de Boğaz’la Altınkum arasında mekik dokuyor tabii.
Gün batımındaki akşam yemeğinizde sıra balığa gelince masanızın trafiğini Fuzuli Bey’e teslim ederseniz yerinde bir karar almış olursunuz. Dolaptan çıkardığı on kiloluk taze levreği getirip gösterirken büyük bir zevk içindeydi. Kalabalık gruplar için ideal.
Mevsimine göre her tür taze balık var. Tabii kraliçe lüfer de. Balık ızgara Fuzuli’nin adeta bir profesörlük tezi. Kararlı bir şekilde pişiriyor. Bazı lokantalardaki gibi balıklar ızgarada pişerken sizlere ömür, ölmüyor. Çatır çatır kurumuyor balık. Nazlı nazlı pişiyor. Hakkını teslim etmemiz lazım Fuzuli Şekerci’nin.
Finalde önünüze konulan ballı, kaymaklı, cevizli bir tatlı da çok özel. Balık lokantalarının bilinen o sıradan eritilmiş tahin helvası değil..
Kahvelerinizi yudumlarken gelen hesap ise sizi kesinlikle üzmüyor.  Evet, Karacabey Boğazı’nın ve Fuzuli’nin zamanıdır bu mevsim. Kaçırmayın..

Hiç yorum yok: