26 Ocak 2014 Pazar

AŞKINIZA SADIK KALIN.

Günümüzün en popüler türküsü nedir?... Diye bir baktım, bir kulak verdim yurduma. Her yerde O güzel kelime GİRİŞİMCİLİK.


Peki bu girişimcilik nedir, Bizde nasıl yorumlanır?
Teknik ve sözlük anlamı olarak şu şekilde açıklayabiliriz.
Girişimci; ticaret, sanayi gibi alanlarda sermaye koyarak bir işi yapmaya girişen, kar amacıyla riski üzerine alan kişidir. Girişimci mal ve hizmet üretebilmek için bütün üretim öğelerini en iyi koşullarda bir araya getirir. Kar amacı güderek riski üzerine alır. Kar amacı gütmekle beraber zararı da kabullenir.
Üretim, genellikle "Doğal Kaynaklar + Sermaye + Emek + Girişimci = Mal veya Hizmet üretimi" formülüyle tanımlanır.
Girişimcilik genellikle zor ve karmaşık bir iştir. Birçok girişim başarısızlıkla sonuçlanır, ancak başarılı girişimler sonucunda önemli yenilikler ve ilerlemeler gerçekleşir.
Girişimci ekonomiyi canlandırmada önemli bir role sahiptir. Yeni iş olanakları yaratması, ürün, hizmet ve süreçlerde yenilikler getirmesi, mevcut işletmeler tarafından karşılanmayan tüketici isteklerini karşılaması girişimciye önem kazandırır. Yenilikçi ve yaratıcı olmak, esneklik, risk alabilmek, önceden görebilmek gibi girişimcilik özellikleri iş yaşamında başarı etkenleridir.

Ya bizde nasıl yorumlanır? Abi xx kişi tefloncu açmış, internet kafe açmış, köfteci açmış, mış mış mış…. Aynısından biz de yapalım ama farklı olalım, nasıl bizim tabelamız kırmızı olmasın yeşil olsun diyerek farkımızı da ortaya koyalım. Bunun gibi birçok örnek bitmez.

Yukarıda koyu ve kalın puntolarla ne yazıyor tekrar okuyalım: Yenilikçi ve yaratıcı olmak, esneklik, risk alabilmek, önceden görebilmek gibi girişimcilik özellikleri iş yaşamında başarı etkenleridir.
GİRİŞİMCİLİK HAYAL EDEBİLMEKTİR. Unutmayın ki hayal edip hayalinin peşinden olanakları en iyi şekilde bir araya getirerek koşanlar, başaracaklarına inan ve inandıran kiler, hedeften (hayalinden) vazgeçmeyip pes etmeyenler gerçek girişimcidir. Bill Gates dünyanın en zenginlerinden biri olmadan önce kaç kez batmış biliyor musunuz? Ama hayalinden vazgeçmemiş, tekrar tekrar denemiş. Yanlışının nerede olduğunu bulmaya çalışmış ve en sonunda en doğru tüm kaynakları bir araya getirmiş. Bunu olan parası ile mi yapmış. Hayır… onda olan sadece yeni ve yaratıcı birde geleceği gören bir fikirmiş. Formül neydi hatırlayalım Doğal Kaynaklar + Sermaye + Emek işte bunları bir araya getirene GİRİŞİMCİ deniyor ki, Gates'te bunları bir araya getirmiş. Bugün dünya devi.

Biraz sıkıcı oldu farkındayım. Sizler yenilikçi fikirlerinizi veya hayalinizi yazın  bizlerde inceledikten sonra yayınlayalım. Hatta bir adım daha öteye gidelim. Kurmak istediğiniz bir iş var ise nasıl  bir iş kurmak ve nasıl işleteceğinizi yazın birde sermayenizi nasıl yatırıma dönüştüreceğinizi yazın. Bizlerde size inceleyerek doğru veya yanlış olanları bu işin bulunduğu bölgede nasıl bir kazanç sağlayacağını yatırımın gerçek değerine ulaşıp ulaşamayacağını yazalım. Hatta fikir gerçekten yenilikçi ise finans kaynaklarına nasıl ulaşacağınız ve bu konuda nasıl yol izleyeceğiniz konusunda yol gösterelim.
Gönderilen fikirler beklenen sayıya ulaşır ise bir fikir yarması başlatmak istiyoruz.

Dostlar biz millet olarak çok okuduğunu söyleyip okumayı sevmeyen insanlarız. Onun için yazımız ileride devam edecek.


Girişim Hayal ile başlar, hayal ise aşktır. AŞKINIZA SADIK KALIN.

Hiç yorum yok: